Parkinson hulpmiddelen

Parkinson hulpmiddelen

Parkinson is een neurologische aandoening die verschillende symptomen met zich meebrengt, zoals trillen, stijfheid en moeilijkheden met bewegen en coördinatie. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar om mensen met Parkinson te ondersteunen en hun dagelijks leven gemakkelijker te maken. Hier zijn enkele veelvoorkomende hulpmiddelen voor Parkinson:

  1. Wandelhulpmiddelen: Mensen met Parkinson kunnen moeite hebben met lopen en balansproblemen ervaren. Wandelhulpmiddelen zoals wandelstokken, wandelstokken met een driepootbasis (tripods) of rollators kunnen helpen bij het verbeteren van de stabiliteit en het verminderen van het risico op vallen.

  2. Aangepaste bestek en bekers: Parkinson kan problemen veroorzaken bij het vasthouden van bestek of bekers en bij het controleren van handbewegingen tijdens het eten en drinken. Aangepaste besteksets met verdikte handgrepen of bekers met handvatten die gemakkelijker vast te houden zijn, kunnen helpen de zelfstandigheid bij het eten en drinken te behouden.

  3. Medicatieherinneringen: Veel mensen met Parkinson moeten regelmatig medicatie innemen om de symptomen te beheersen. Er zijn speciale pillendozen met compartimenten voor elke dag van de week, evenals elektronische medicijnherinneringen en timers die mensen eraan herinneren wanneer ze hun medicatie moeten nemen.

  4. Slaaphulpmiddelen: Parkinson kan slaapproblemen veroorzaken, zoals slapeloosheid of moeilijkheden bij het omdraaien in bed. Er zijn speciale kussens, matrassen en bedden met verstelbare functies beschikbaar om het comfort en de slaapkwaliteit te verbeteren.

  5. Spraak- en communicatiehulpmiddelen: Parkinson kan invloed hebben op de spraak, waardoor deze zachter en onduidelijk kan worden. Spraak- en communicatiehulpmiddelen, zoals draagbare versterkers of spraak-apps op smartphones, kunnen de spraak versterken en het gemakkelijker maken om te communiceren.

  6. Therapeutische hulpmiddelen: Fysiotherapie en ergotherapie kunnen gunstig zijn voor mensen met Parkinson. Er zijn specifieke hulpmiddelen en apparaten beschikbaar die worden gebruikt tijdens therapie, zoals loopbanden met harnassen voor looptraining, handgreepversterkers voor gripoefeningen en andere apparatuur om de motorische vaardigheden te verbeteren.

Het is belangrijk op te merken dat de behoeften van elke persoon met Parkinson anders kunnen zijn, afhankelijk van de symptomen en het stadium van de aandoening. Het is raadzaam om een specialist, zoals een neuroloog, fysiotherapeut of ergotherapeut, te raadplegen om de meest geschikte hulpmiddelen voor individuele behoeften te bepalen.

Bekijk wat hulpmiddelen voor parkinson op onze website.




Reacties

Populaire blog:

Een Rolstoel

Bad, douche & toilet

UITGELICHT - Handgemaakt Dienblad voor Rollators